De Hollandse 100 op zondag 5 maart: het verslag

Zondag 5 maart was het zo ver. 10 kilometer schaatsen en 90 kilometer om geld op te halen voor onderzoek naar lymfklierkanker. Mijn vader Ton, mijn zwager Doeke, mijn neef Rienk en ik vormden Team Frans.

Het idee was ongeveer een jaar geleden gekomen. Het was op het moment dat ik ziek was en middenin de chemobehandelingen zat. Ik wist nog niet of ik in staat zou zijn om tegen die tijd een dergelijke prestatie te leveren, of dat ik überhaupt (soort van) beter zou zijn, maar het leek me een mooi doel. In september hoorde ik dat ik schoon was.

Ik had afgelopen najaar nog niet direct zin om te gaan trainen om fysiek weer in goede vorm te komen. Zeven maanden lang had ik in een ritme geleefd van iedere twee weken chemo, herstellen van de chemo en vervolgens weer vooruit werken naar de chemo. Na een tijdje pakte ik de training beter op. Een paar keer geoefend met schaatsen, omdat het onwijs lang geleden was dat ik geschaatst had. Het fietsen ben ik ook weer meer gestructureerd gaan doen, zowel buiten als binnen op de rollerbank. En gisteren was daar de dag waar we naartoe gewerkt hadden.

Zondagochtend vertrokken we op tijd naar Biddinghuizen. Cameraploegen stonden klaar voor de meer bekende Nederlanders die deelnemen. Logistiek wat uitdaginkjes waardoor we uiteindelijk vier minuten voor het startschot het ijs op gingen. Rienk en Doeke kozen hun eigen tempo terwijl ik het met mijn vader wat rustiger aan deden. Vier rondjes later waren we lekker warm geworden en was het tijd om over te stappen op de fiets. Door ons rustige tempo was het grootste deel van de mensen al vertrokken, maar dat maakte niet uit. Het was tenslotte geen wedstrijd, én het was mooi weer.

Het fietsen ging uitermate soepel. We begonnen met wind mee en konden af en toe bij groepjes aansluiten zodat we – waar nodig – uit de wind konden blijven. Vanaf de tweede post op de helft van de route leek het haast vanzelf te gaan. Ik vreesde zelf nog voor het laatste deel omdat het inmiddels alweer anderhalf geleden was dat ik een dergelijk lang stuk op de fiets gereden had. Gelukkig had ik goede benen, zoals het in wielerjargon omschreven wordt. We hadden veel wind mee en op het laatste stuk vormden we met ons vieren een prachtige waaier, toen de wind van de zijkant kwam.

Met een grimas door een combinatie van blijdschap en pijn kwamen we als team over de finish. Een mooie verassing wachtte daar nog, want een aantal vrienden van me stonden daar te wachten. Vorig jaar hadden ze al een mooie verrassingsdag georganiseerd om me een hart onder de riem te steken en stonden ze er weer om ons bij binnenkomst te begroeten.

Vervolgens binnen gezeten en onder het genot van een (alcoholisch) drankje nagenoten van de mooie dag. En uiteraard genoten van het feit dat ik nog geen half jaar nadat ik te horen kreeg dat ik weer schoon ben, hiertoe fysiek in staat ben.

Als kers op de taart was er nog een mooie verrassing. Aan het eind van de huldiging die er was, werd een aantal mensen naar het podium geroepen, die opgevallen waren. Daar hoorde ik ook bij omdat ik net schoon was, en een actieve promotie-campagne had gevoerd. Zo stond opeens compleet onverwacht naast de initiatiefnemers en ambassadeurs van de Stichting Lymph&Co (Prins Bernard, Simon Keizer, Rosanne Kluivert) op het podium. De prijs die verloot werd (weekendje Parijs) ging helaas aan mijn neus voorbij, maar dat gaf niet, want ik vond het een prachtige verrassing op zich.

Het was een prachtige dag. Schaatsen en fietsen ging boven verwachting goed en we waren precies voor de bui binnen. Dank voor mijn teamgenoten tijdens het schaatsen en fietsen. En daarnaast dank aan iedereen die me gesteund heeft tijdens de periode dat ik ziek was en daarna, om er weer helemaal bovenop te komen. En uiteraard dank aan iedereen die heeft gedoneerd voor iedereen die nu met de ziekte te maken heeft, of er in de toekomst mee te maken krijgt. Onwijs trots dat we het met €5.372 het streefbedrag hebben gehaald en een mooie bijdrage hebben geleverd aan het imposante totaalbedrag van ruim €370.000!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *